Testgevallen – hou het overzicht!

Het is enorm nuttig om vooraf te bepalen wat je wilt gaan testen. En de meest gebruikelijke manier om dat te doen, is het opstellen van testgevallen. Testgevallen zijn ook nog eens een tastbare deliverable, waar een testmanager of een projectleider een ‘vinkje’ achter kan zetten. Testgevallen zijn bovendien het startpunt van testuitvoering en hét instrument om te meten hoe het ervoor staat met die uitvoering. ‘We hebben 18 van de 25 testgevallen uitgevoerd, dus we zijn al bijna klaar.’ Testgevallen zijn geweldig! Testgevallen zijn de heilige graal van het testen! Dus laten we vooral meteen beginnen met beschrijven via welke testgevallen we door de applicatie heen gaan lopen.

Natuurlijk is dit veel te kort door de bocht. Ik pak er één ding uit wat helaas vaak gebeurt, ook bij grote bedrijven waar veel testervaring beschikbaar is. En dat is de volgende schrijfwijze van een testgeval.

Testgeval 1

Handeling Verwacht resultaat Werkelijk resultaat
Klik op invoerveld ‘Achternaam’ De cursor verspringt naar het veld ‘Achternaam’ De cursor is inderdaad versprongen naar het veld ‘Achternaam’
Typ de waarde ‘Kuijpers’ in Het ‘Achternaam’ veld toont de waarde ‘Kuijpers’ Geheel volgens verwachting wordt de naam ‘Kuijpers’ getoond in het ‘Achternaam’   veld
Klik op het dropdown menu voor het veld ‘Geslacht’ Het dropdown menu voor het veld ‘Geslacht’ klapt open en toont de   waarden ‘Man’ en ‘Vrouw’ Grrrr … !!!

En dat terwijl je wilde testen of een nieuwe klant een boek kan bestellen met bezorgservice. Het tweede testgeval is dat een nieuwe klant het boek bestelt en zelf ophaalt. Dit is één vinkje verschil met het vorige testgeval en opnieuw worden alle handelingen uitgeschreven!

Dit is niet overzichtelijk en bovendien erg slecht onderhoudbaar. Als we ooit ‘Man’ of ‘Vrouw’ veranderen in ‘De heer’ of ‘Mevrouw’, moeten we alle testgevallen aanpassen. Daar zijn mooie trucjes voor om dat heel snel te doen, maar de essentie is dat dit zinloos werk is!

Laten we daarom drie dingen afspreken:

  • Testgevallen worden kort, maar duidelijk beschreven. In één of een paar zinnen. In de agile wereld zou dat een user story heten.
  • Leg één keer centraal vast hoe de navigatie door de schermen verloopt, zodat je dit tijdens de uitvoering ‘onder de testgevallen kunt schuiven’.
  • Leg één keer centraal vast welke variabelen er zijn en wat je daar moet invullen zodat de variabele NIET bepalend is voor het testresultaat.

En als je dan toch graag met deliverables werkt, neem dan het testontwerp op als deliverable. Eerst het denkwerk, dan pas testgevallen opstellen.

Succes! En als je hier zelf een praktijktip aan toe wilt voegen, hoor ik het graag.

door Sander Mol op woensdag 26 februari 2014 in Systeem testen

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: