Systeemtesten

Systeemtesten is bij de grote bedrijven een taak voor de professionele tester. Deze vaardigheid kun je eerst trainen en daarna toepassen waar je maar wilt; banken, overheden, boekhandels, enzovoort. De kunst is nu om dit zónder professionals te kunnen doen op een simpele manier, zonder dat we al te veel afdoen aan de zekerheid die we zoeken.

Daarom bestaat dit onderwerp uit vier onderliggende pagina’s. Laten we het bekijken voor alle categorieën van kwaliteit binnen het systeemtesten.

functionaliteit

Functionaliteit

Aan het testen van functionaliteit wordt vaak de meeste tijd besteed tijdens een systeemtest. Dat is op twee manieren logisch. Ten eerste is functionaliteit altijd van redelijk of groot belang, ten tweede is functionaliteit het meest gevarieerde kwaliteitsaspect, maar daardoor ook het leukste.
performance

Performance

Performance door de individuele gebruiker komt straks aan bod, tijdens het acceptatietesten. Het gaat nu even over het zwaar belasten van je systeem door veel gebruikers (load) of zelfs té veel gebruikers (stress). Dit is een vak apart, maar ook nu gaan we proberen om er toch zelf een nuttige test voor op te zetten.
beveiliging

Beveiliging

Binnen de aanpak van deze site bestaat beveiliging uit twee onderdelen. Ten eerste, hoe zorg je ervoor dat er vertrouwelijk met de gegevens wordt omgegaan. Dat betekent het indammen van de mogelijkheden voor de mensen die je wél kent en het buiten de deur houden van de mensen die je níet kent. Het tweede onderdeel van beveiliging zit daar deels aan vast; het valideren van de gegevens die je systeem in gaan. Zijn dat alleen de waarden die we zouden verwachten?
continuiteit

Continuïteit

Ik zal meteen eerlijk zeggen; dit onderdeel is niet mijn vakgebied, ik ben er nog volop over aan het bijleren. Het gaat in ieder geval over twee aspecten; hoe blijf ik zo lang mogelijk in de lucht én als het dan toch mis gaat, hoe kom ik zo goed en zo snel mogelijk weer terug. Het eerste is redundantie en failover, het tweede backup en restore.

> > Door naar acceptatietesten

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: