Performance testen

performance

Performance

Performance door de individuele gebruiker komt straks aan bod, tijdens het acceptatietesten. Het gaat nu even over het zwaar belasten van je systeem door veel gebruikers (load) of zelfs té veel gebruikers (stress). Dit is een vak apart, maar ook nu gaan we proberen om er toch zelf een nuttige test voor op te zetten.

Gewone belasting

Bedenk eerst wat voor rollen er straks van je software gebruik gaan maken, zoals onze potentiële klant, onze ingelogde klant of de logistiek medewerker. En dan hoe veel personen die rol zullen invullen. Bedenk dan welke handelingen deze rollen veel doen, zoals producten of bestelstatussen opvragen. Dat leidt tot een schema.

load profielen

Het is ook wel handig om te bedenken welke van die handelingen het zwaarst voor het systeem zijn. Vaak is dit producten zoeken, prijzen of premies berekenen en rapportages draaien. Hopelijk is het van tevoren in te schatten, maar het is ook prettig als je in de testfase verrast wordt. Bijvoorbeeld doordat een koppeling met een extern systeem (RDW, FISH, KVK) heel traag blijkt of doordat een database aanroep erg inefficiënt gebouwd blijkt. Goed dat je ook in de performance test dus flink varieert.

Maar goed; we hebben nu een beeld van wat we willen testen. Het is tijd om een tool in te zetten. Al je collega’s tegelijk op een knop laten klikken is ook een optie, maar kost iedereen tijd en is al snel een te lichte test. Zonder reclame te willen maken, heb ik positieve ervaringen gehad met LoadStorm. Voor de objectiviteit zal ik later meer tools toevoegen.

Overmatige belasting

Verder is het nuttig om de technische ondergrond na te vragen en te bepalen hoe je deze kunt laten ‘zweten’. Even in de technische modus dan: je kunt de load balancer naar één server laten wijzen. Of je kunt gelijktijdig een grote gegevens import doen, een aantal zware rapporten laten draaien en een backup laten maken. Of je kunt een Denial of Service aanval laten simuleren (ik heb nog niet gevonden of je dit zelf kunt doen). Maar let op; netwerken zijn complexe dingen en overbelasting kan op meerdere lagen plaatsvinden. Misschien de applicatielaag, of juist wat ‘dieper’. Dus als je in je teststrategie hebt besloten dat performance heel belangrijk is, ga dan even met de expert zitten om een goede testaanpak voor jouw situatie te bedenken.

> > Door naar beveiliging testen

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: