Kwaliteit

Testen geeft inzicht in kwaliteit. Voordat we over testen beginnen, moeten we dus bepalen wat kwaliteit is!

Veel mensen kunnen eerst alleen bedenken ‘dat-ie het moet doen’. Functionaliteit dus. Als je er wat langer over nadenkt, komt daar gebruiksvriendelijkheid bij, en snelheid (performance), enzovoort. En wat dacht je van beveiliging? Allemaal begrippen waar we inzicht in willen krijgen.

Er zijn mensen (bij de ISO) die heel lang hebben nagedacht over kwaliteit en die komen tot 30 categorieën. Maar we zouden het simpel houden, dus laten we er voor nu 7 kiezen.

functionaliteit Functionaliteit
Doet het wat het moet doen? Daar worden vaak de meest concrete afspraken over gemaakt en wordt dan ook als eerste opgemerkt als het niet goed is; de gebruiker loopt namelijk echt vast.
gebruiksvriendelijkheid Gebruiksvriendelijkheid
Werkt het prettig en intuïtief? Of moet ik door talloze menu’s en onoverzichtelijke schermen heen, een aantal keer heen en terug, meerdere keren dezelfde informatie invullen? En meer van dat soort zaken. Let op; dit staat dus echt los van functionaliteit.
inpasbaarheid Inpasbaarheid
Het zal prima functioneren, maar kunnen mijn bedrijf en ik er ook mee werken? Dit speelt vooral bij standaard software pakketten. Misschien moeten de medewerkers eerst allerlei trainingen volgen, of moeten we als bedrijf opeens nieuwe rollen, processen en autorisatie structuren inrichten.
inpasbaarheid Performance
Hoe snel kan één gebruiker of beheerder ermee werken. Maar ook; kan het systeem het verwachte aantal gebruikers aan (load)? En als er een overbelasting is, wordt dat dan netjes afgevangen (stress)?
beveiliging Beveiliging
Doet het niet wat het niet mag doen. Dat is misschien nét te kort door de bocht, maar het contrasteert zo mooi met functionaliteit. Die twee vormen dus een mooi samenspel. Beveiliging is of alleen de juiste personen bij de juiste informatie kunnen, via een rollen- en rechtenstructuur. Maar ook het rekening houden met weerbaarheid tegen hackers.
continuiteit Continuïteit
Kan ik er lang achter elkaar mee werken? En als het toch een keer uitvalt, ben ik dan binnen de gestelde tijd weer aan het werk? Met een vastgestelde maximum hoeveelheid gegevens die ik ben kwijtgeraakt. Dat zijn trouwens mooie discussies tussen business en IT; een zwaar programma binnen een uur weer laten werken met tevens een uur dataverlies is voor IT al best knap en prijzig, maar voor de business onacceptabel.
beheerbaarheid Beheerbaarheid
Kan ik fouten snel ontdekken, uitzoeken en oplossen? Als een gebruiker een vraag stelt, kan ik dan makkelijk het antwoord vinden? Als er een extra optie aan een keuzelijstje moet worden toegevoegd, gaat dat een beetje vlot? En als een gebruiker een nieuwe rol of afdeling krijgt, kan ik dat makkelijk verwerken? Enzovoort.

De kunst is om over al die begrippen een tastbare afspraak te maken wat je gaat testen. En vaak ook meteen: om er überhaupt aandacht voor te krijgen. Dus dit is al jouw eerste toegevoegde waarde als tester, en eigenlijk hebben we het nog niet eens over testen gehad!

> > Door naar risico’s

 1. Michael schreef op woensdag 19 november 2014 om 08:17 1

  Hoi Sander,

  ik werk bij een bedrijf waar Engels de voertaal is. Het lijkt me een mooie aanvulling om ook de Engelse termen op te nemen.

  Groet,

  Michael

 2. Sander Mol schreef op donderdag 20 november 2014 om 00:36 2

  Hoi Michael,

  Goede vraag! Het was even puzzelen om de beste vertaling te vinden. Sowieso heb ik het gezocht op de TMap site, aangezien daar heel deze website op gebaseerd is. Op die site staan ook de Engelse termen, zo geeft onderstaand Word bestand er een paar inclusief Engelstalige uitleg.

  http://www.tmap.net/sites/default/files/Checklists__Various_quality_characteristics_.doc

  Om compleet te zijn is hier dan de opsomming.
  – functionality (niet in het Word bestand)
  – user-friendliness (terwijl ik het eigenlijk breder benader, in de vorm van usability)
  – suitability (op andere plaatsen van de TMap site goed omschreven als “integration between the administrative organisation and the automated information system”)
  – performance (niet in het Word bestand)
  – security (zie het Word bestand)
  – continuity (staat uitgebreid in het Word bestand)
  – maintainability (zie het Word bestand)

  Good luck!

 3. Michael schreef op donderdag 20 november 2014 om 08:13 3

  Hoi Sander,

  bedankt voor je antwoord. Lijkt me nuttig om dat op deze pagina te verwerken.

  Groet,

  Michael

Naam*: E-mail*: