Hoeveel gaan we testen? Een simpel schema

Het is af! Sinds juni 2012 heb ik gewerkt aan het opzetten van een standaard testaanpak. De laatste weken heb ik geschreven en geschaafd aan de laatste templates. Het belangrijkste doel was om alle wijzigingen te kunnen voorzien van een testaanpak, dus van kleine aanpassingen tot ingrijpende projecten.

In totaal worden er ongeveer 15 wijzigingen per dag aangemeld. De meeste daarvan komen van de beheerders, die zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de applicatie die ze willen aanpassen. En dus ook voor het beperken van risico’s. Daarom is het aan die beheerders om de eerste inschatting van de testbehoefte te maken. Om hen daarbij te helpen, hanteer ik het volgende schema.

 Testzwaarte

De testzwaarte loopt dan als volgt op.

A de beheerder voert op eigen initiatief wat testjes uit
B de beheerder bespreekt de testaanpak met de testmanager (mij) en gaat daarna zelf aan de slag
C de beheerder of iemand met een expliciete testrol legt de uitgevoerde testen vast in een testrapport
D iemand met een expliciete testrol schrijft een vrijgave advies, waarin ook een vaste set aan non-functionals wordt beoordeeld
E iemand met een expliciete testrol legt vooraf in een testplan vast welke risico’s er zijn, ook op non-functionals, en koppelt daar systeemtesten en acceptatietesten aan
F iemand met een expliciete testrol gebruikt testontwerpen om vooraf een set met testgevallen op te stellen

De volgende stap is dat onze change management tool de gekozen testzwaarte vastlegt. Dat gaat de komende periode ingebouwd worden. Ik hou je op de hoogte!

door Sander Mol op vrijdag 21 maart 2014 in Test strategie
 1. Jolanda schreef op woensdag 29 april 2015 om 12:52 1

  Hallo Sander,

  Wat een fijne, heldere site.
  Bovenstaande lijkt mij ook heel bruikbaar in de organisatie waar ik zelf werkzaam ben.
  Ik ben benieuwd of je deze werkwijze daadwerkelijk geimplementeerd hebt en hoe je ervaringen zijn?

 2. Sander Mol schreef op donderdag 30 april 2015 om 22:49 2

  Hallo Jolanda, goed om te horen, bedankt! We maken er bij ons bedrijf inderdaad gebruik van. Sterker nog, we maken het iedere dag een stukje beter, en daar wil ik deze site dan weer mee uitbreiden. Mocht je iets willen bespreken vanuit jouw praktijksituatie, laat het maar weten!

Naam*: E-mail*: