Functionaliteit testen: de basis

In juli plaatste ik een blog over hoe je naar functionaliteit kunt kijken. Met daarin een schema dat toch een beetje de vorm van een kerstboom had. Inmiddels is de kerst in aantocht en bovendien heb ik wat verbeteringen in gedachten. Hoogste tijd dus voor een nieuw plaatje. Het pad begint links met inloggen en biedt bij iedere splitsing een functionele keuze; bestaande klant of nieuwe klant, korting of geen korting, enzovoort.

Enkele kegel

Van links naar rechts lezen is het eerste voordeel; het voelt als een procesflow. Je logt in en gaat daarna allerlei handelingen verrichten. Veruit de meeste handelingen zitten in het groene gebied. Als je eindgebruikers van software vraagt om te testen, zullen ze vooral in dit gebied blijven. Het probleem is dat de ontwerper en ontwikkelaar dit stukje óók het beste hebben uitgedacht en getest. De kunst is dus om juist die uitzonderingen en variaties te vinden waar men misschien nog níet aan heeft gedacht.

Verder helpt het om te zien dat software meestal uit meerdere modules bestaan. Bijvoorbeeld zoals het plaatje hieronder. En bedenk vervolgens dat al die gevarieerde manieren om een klant op te voeren weer invloed kunnen hebben op alle volgende modules. Bijvoorbeeld omdat klant alle prijzen en berekeningen in een andere munteenheid wil zien. De mogelijke combinaties in de laatste modules zijn dus eindeloos!

keten van kegels

Gelukkig zijn er technieken om toch genoeg inzicht in de risico’s te krijgen. Eén ervan staat al op deze pagina, maar er volgt zeker nog meer. Bij vragen of suggesties hoor ik het graag.

door Sander Mol op dinsdag 12 november 2013 in Acceptatie testen, Systeem testen

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: