De uitwerking: ben jij een echte Testpiet?

naamcadeauEn, heb je al wat namen ingevuld om te zien of je een persoonlijk filmpje kreeg? Hierbij de verkennende test die ik heb uitgevoerd. Dat is natuurlijk niet de enige mogelijke manier; iedere verkenning kan ergens anders uitkomen. Wél kun je met wat creativiteit tot een bepaalde dekking komen die je anders niet had gehaald.

De namentest

De test begint met de meest standaard werking; Lucas en Sophie behoren tot de meest voorkomende kindernamen en dat gaat prima; Piet spreekt beide namen uit. Dan is de vraag of het filmpje dynamisch álle namen probeert uit te spreken. Dat blijkt niet het geval; Citroenschijfje levert een naamloos filmpje op.

Dan kunnen we meer de details in. Mijn zoons Jesper en Kelvin gaan prima, dochter Evanne wordt niet herkend. Enkele kinderen uit mijn korfbalteam, Leoni en Marlous, ook niet. Buitenlandse namen als Aleksandra, Ismael en Paris gaan goed. Oudere namen zoals Cornelis en Johannes gaan ook goed, maar mijn moeder Ans heeft pech. Samenvoegingen zoals Annemarije geven geen herkenning. Bij leeglaten loopt het programma niet vast en een spatie vóór de naam of achter de naam gaat ook goed. Sterker nog, alles na het eerste woord wordt genegeerd, Sterre OIUSHDFLKJH wordt gewoon Sterre. En dat brengt ons bij een echte bevinding, Pieter-Jan wordt afgekort tot Pieter. Maar Anne-Fleur (zo’n 100 keer gegeven de afgelopen jaren) lukt dan weer wél.

En, hoeveel variatie had jij gevonden?

De acceptatietest: passen deze filmpjes in mijn dagelijkse leven

Ik zal eerlijk zeggen, mijn vrouw en ik hebben even getwijfeld om dit programma aan onze kinderen te laten zien. De reden is dat er zo’n 8 filmpjes willekeurig worden afgespeeld, steeds met een ander plot. Er zit één filmpje bij waarin Piet het cadeau kapot laat vallen (en daarna een nieuwe krijgt), drie versies waarbij Piet lang moet wachten en zegt dat er geen cadeau voor het kind is en één versie waarin het cadeau zo groot is dat het amper door de voordeur heen kan.

Dat betekent dat we ofwel geschrokken kinderen moeten troosten, ofwel een manshoog cadeau moeten inpakken. Allemaal niet echt dingen waar we op zitten te wachten. Maar dat geldt dus specifiek voor ONS gezinnetje. Dat maakt iedere acceptatietest weer anders; het gaat erom of de software aansluit bij jouw omgeving!

door Sander Mol op dinsdag 26 november 2013 in Acceptatie testen, Systeem testen

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: