Continuïteit testen

continuiteit

Continuïteit

Ik zal meteen eerlijk zeggen; dit onderdeel is niet mijn vakgebied, ik ben er nog volop over aan het bijleren. Het gaat in ieder geval over twee aspecten; hoe blijf ik zo lang mogelijk in de lucht én als het dan toch mis gaat, hoe kom ik zo goed en zo snel mogelijk weer terug. Het eerste is redundantie en failover, het tweede backup en restore.

Zo lang mogelijk in de lucht blijven

Het belangrijkste bij continuïteit is dat je een bepaald gebruik simuleert (bijvoorbeeld weer via LoadStorm) en dan plotseling de beschikbaarheid onderbreekt. En systeembeheerders kunnen je vertellen dat daar allerlei technische scenario’s voor zijn. Dat geldt zowel voor het uitvallen of overnemen (de zogeheten failover), het opnieuw aanzetten en het herstellen van gegevens. Het is niet mijn expertise, maar ik ga dit zeker nog uitzoeken en er later op terugkomen!

Zo goed en zo snel mogelijk weer in de lucht zijn

Zonder backup ben je álles kwijt. Er zijn weinig software systemen waarbij dat acceptabel is. De eerste truc is dus om te kijken óf het mogelijk is om een backup te maken. En de uitdaging daarbij is om een realistische hoeveelheid data te hebben die ook nog eens hout snijdt. Daar bovenop wil je de gewenste frequentie weten van het maken van een backup. Als dit ieder uur is, heb je een probleem als het maken van de backup 2 uur duurt.

> > Door naar acceptatietesten

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: