Acceptatietesten

Acceptatietesten blijkt één van de moeilijkste dingen om te doen, om een heel eenvoudige reden. Acceptanten zijn geen pure testers en hebben geen idee wat ze moeten doen. Het gevolg is dat ze vaak nog maar een keer wat functionaliteit gaan testen. En dan vinden ze nog fouten ook, omdat de systeemtest niet al te best was!

Om met dat laatste te beginnen; we spreken nu af dat tijdens systeemtesten de meest storende fouten al zijn ontdekt, hersteld en opnieuw getest. Alles wat overblijft en echt storend is, wordt op een lijstje meegegeven aan de acceptatietester.

Want een acceptatietester is een toekomstige gebruiker of beheerder. Zijn of haar taak is om zich in te beelden dat de software deze middag nog deel uitmaakt van het dagelijks werk. En dat lukt niet als het functioneel nog rammelt. Maar als het functioneel wél op orde is, kunnen we ons richten op zaken als:

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Inpasbaarheid
  • Beheerbaarheid
  • Performance: en dan in de zin van dagelijks gebruik van de schermen, van zoekopdrachten, van beheer queries, van batches.

Zie voor wat meer detail weer even de pagina over kwaliteit.

En aan deze soorten kwaliteit kun je al aflezen dat het moeilijk te standaardiseren is. Ik ben dan ook nog niet verder gekomen dan het trainen van de acceptatietesters om de focus goed te krijgen. Maar als iemand suggesties heeft; laat het hieronder vooral weten!

> > Door naar de laatste stap, adviseren

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: