Aan de slag!

Aan de slagAls je iets te weten wilt komen over een simpele en toepasbare testaanpak, dan helpt het om een concreet voorbeeld in gedachten te nemen. En stuk software dat al mag bestaan of dat er binnenkort aan komt. Hebbes? Mooi!

Eerst maar eens de testaanpak. Hierbij beloof ik je in 15 minuten genoeg hebt gelezen over het opstellen van een teststrategie. En dat je er na nog eens 45 minuten ook echt één hebt. Waarbij je niets belangrijks hebt vergeten en nog volgens TMap werkt ook.

De verwachtingen vooraf

Vraag 1 is: Wat wil je allemaal met deze applicatie gaan doen? Boeken verkopen, beurskoersen laten zien, busreizen boeken? En wat vind je daarbij belangrijk? En dan niet alleen ‘dat-ie het doet’. Er zijn nog andere belangrijke manieren om kwaliteit te bepalen.

Risico analyse

We weten nu dus welke dingen we allemaal willen. Hoe groot is nu de kans dat je die dingen niet gaat krijgen? En die combinatie giet je in een risico analyse, het liefst met hulp van een paar experts om je heen.

Test strategie

Met de risico analyse in de hand, weet je wat het belangrijkste is om te gaan testen. Dat vertaal je in een teststrategie, in een eenvoudig schema. Klinkt toch wel weer spannend, maar het is niets anders dat het verdelen van je geplande testaandacht over drie activiteiten: reviewen, systeemtesten en acceptatietesten. En dat eenvoudige schema vertaal je dan weer naar een lijst met dingen die je wilt gaan doen.

En daarmee heb je eigenlijk het ‘hart’ van een testplan geschreven. Je hoeft alleen nog uitwerken wat de tijdlijn is en welke mensen en middelen je nodig hebt.

Reviewen

Er is enorm veel te winnen met een goede review. Zeker als je het met de juiste mensen doet, alle kwaliteitsattributen in de gaten houdt én op de juiste dingen let. Prima te doen, met een paar checklists.

Systeemtesten en acceptatietesten

En dan is het tijd om testen uit te gaan voeren. Eerst zorgen we dat er geen grote gaten meer zitten tussen het ontwerp en de uiteindelijke software, via systeemtesten. Daarna gaan we kijken naar de toepassing van de software in de praktijk. Kunnen alle betrokkenen deze oplossing accepteren via de acceptatietest?

Adviseren

In de laatste fase is nog maar één vraag belangrijk. Zou jij, met alle informatie vanuit het testen, adviseren om de software te gaan gebruiken? Je onderbouwde conclusies komen in een vrijgave advies, dat altijd een positief of negatief advies is. Nooit iets ertussenin, want er moet een knoop worden doorgehakt.

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: