4 tips voor workshops functioneel testen

Mijn vorige weblog kondigde het al aan; hierbij de lessen die ik heb geleerd uit het functioneel testen met eindgebruikers. In totaal ging het om 27 eindgebruikers, die in twee workshops hun testgevallen maakten.

Tip 1: Help ze op weg

Testen is vaak totaal nieuw terrein voor ze. Geef ze eerst een leeg vel A4 en help ze dan door plenair aan de linkerkant van dat vel en cirkeltje te tekenen. In dat cirkeltje schrijven ze hun belangrijkste activiteit, bijvoorbeeld ‘Schade behandelen’. Daarboven komen cirkeltjes die als voorwaarde gelden, zoals een bepaalde klant of verzekering. Eronder komen zaken zoals financiële afhandeling, rapportages enzovoort. Het nadeel van iemand op weg helpen, is dat je sturing geeft aan waar ze mee komen. Maar voor een eerste introductie is het echt nodig.

Tip 2: Werk vanuit het juiste niveau

Veel eindgebruikers werken al heel lang met de software en denken daarom vanuit die software. Sommigen denken zelfs in veldlabels en in functietoetsen. Voor een goede testset is het belangrijk, dat ze een stap terug maken en functionaliteit los zien van de software die het ondersteunt.

Tip 3: Benadruk creativiteit

Voor sommigen werkt het ‘verlammend’ als ze het gevoel hebben dat ze aan álles moeten denken. Blijf aangeven dat het gaat om creativiteit en dat ze vooral niet moeten proberen om compleet te zijn. Het gaat om ‘test de tester’ en om het aanbrengen van veel variatie in weinig testgevallen.

Tip 4: Kies de juiste groep deelnemers

Zoek de juiste kwaliteiten en de juiste kwantiteit. Wat betreft het laatste; beperk het aantal deelnemers tot 6 of 8. Er is erg veel individuele begeleiding nodig om een mooi resultaat te bereiken. Maar zorg tegelijk dat alle soorten gebruikers vertegenwoordigd zijn. Dat leidt dus al snel tot het houden van meerdere workshops. En naast kwantiteit zoek je dus specifieke kwaliteiten; mensen die hun afdeling goed kunnen vertegenwoordigen, die hun ideeën en kritiek durven uiten, die wat gevoel met ICT hebben, en meer. Het lijstje met kwaliteiten is dus nog wel langer, maar dat is iets voor een volgende weblog!

door Sander Mol op woensdag 16 oktober 2013 in Acceptatie testen

Plaats als eerste een reactie!

Naam*: E-mail*: